Οι θεραπευτικές μας προσεγγίσεις

 

 

Η μέθοδος McKenzie

Έχει αποδειχθεί από πολλούς ερευνητές ότι το ανθρώπινο σώμα μέσα από κατάλληλα φορτία έχει και αντίστοιχα αποτελέσματα. Ο Robin Mckenzie μας το απέδειξε λαμπρά αυτό μέσα από την μέθοδο του. Μέσα από κατάλληλο ιστορικό και σωστή φυσική εξέταση η μηχανική διάγνωση και θεραπεία όπως αλλιώς αποκαλούμε την μέθοδο Mckenzie μπορεί να ορίσει αν ένα πρόβλημα μπορεί να θεραπευτεί και σε πόσο χρονικό διάστημα. Με την ορθή εκπαίδευση του ασθενούς στην αυτοθεραπεία και την αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων ο ασθενής γίνεται ανεξάρτητος και γνώστης του προβλήματος του γλυτώνοντας τον από έξοδα και ταλαιπωρία.

Η φιλοσοφία του Robin Mckenzie έφερε επανάσταση στα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και όχι μόνο. Η επιστημονική έρευνα που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια έχει αναγάγει την μέθοδο Mckenzie ως κορυφαία και πλέον πιο ενδεδειγμένη και αξιόπιστη μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων. Αναμφίβολα αποτελεί ένα ισχυρότατο όπλο της φυσικοθεραπείας στα χέρια των εξειδικευμένων θεραπευτών.

 

 

 

Η μέθοδος Mulligan

Ο Brian Mulligan ανέπτυξε την ιδέα του την δεκαετία του ’80 και την έκανε παγκοσμίως γνωστή την δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα. Είναι μια μέθοδος αποκατάστασης μυοσκελετικών προβλημάτων όπου συνδυάζεται η κινητοποίηση του θεραπευτή σε κάποια συγκεκριμένη άρθρωση με την ενεργητική κίνηση του ασθενή. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα τόσο από πλευράς συμπτωμάτων όσο και εύρους κίνησης και λειτουργικότητας.

 

Η μέθοδος P.N.F.

Η μέθοδος P.N.F. (Ιδιοδέκτρια Νευρομυική Διευκόλυνση) ξεκίνησε από τον Dr Herman Kabat τη δεκαετία του 1940 στο Βαλέχο της Καλιφόρνια. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι δίνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη θέση και την κίνηση του σώματος. Η μέθοδος χρησιμοποιεί αυτούς τους αισθητήρες για να διευκολύνει τη φυσιολογική κίνηση. Σαν μέσο θεραπείας δε χρησιμοποιεί μηχανήματα αλλά την ίδια την κίνηση. Σκοπός της είναι να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητες ολόκληρου του σώματος. Η μέθοδος P.N.F είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως και αποτελεί τμήμα της σύγχρονης φυσικοθεραπείας. Γενικά η μέθοδος P.N.F. εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου διαταράσσεται η κινητικότητα και η στάση του σώματος.

Σε μυοσκελετικά προβλήματα  όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, μυϊκοί τραυματισμοί, μυϊκή δυσκαμψία.

Σε νευρολογικές διαταραχές όπως ημιπληγία, παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, παρκινσονικό σύνδρομο, επεμβάσεις στον εγκέφαλο, τραυματισμοί νεύρων.

 

Φυσικά μέσα

Τα φυσικά μέσα θεραπείας (ηλεκτροθεραπεία, υπέρηχος, διαθερμία, laser, θερμά – ψυχρά επιθέματα, χειρομαλάξεις) είναι πιο παλιές και ευρέως γνωστές μέθοδοι φυσικοθεραπείας. Βοηθούν στην δημιουργία καλής υπεραιμίας τοπικά στην περιοχή που εφαρμόζονται πολλαπλασιάζοντας έτσι την επουλωτική διαδικασία επιφέροντας προσωρινή ανακούφιση στον ασθενή. Ωστόσο η χρήση μόνο αυτών σπάνια επιτυγχάνει να απαλλάξει οριστικά τον ασθενή από τον πόνο, γιαυτό το λόγο σε μια ολοκληρωμένη θεραπεία πάντα συνοδεύονται από κινησιοθεραπευτικό πρόγραμμα.

. . . .